Saturday, May 14, 2011

Resepi Kek Cawan Daisy - Chef Anis Nabilah




Hari ni aku nak kongsi Resepi Kek Cawan Daisy - Inspirasi dari chef yang cute & peramah - Chef Anis Nabilah.. Resepi ni dah dapat dari tahun lepas.. Tapi, dulu aku xder blog lagi.. So, kali ni aku nak kongsi laa resepi yang amat simple ni.. Masa ni Daisy ade buat promosi kat Mid Valley.. Aku siap participate nak jawab soalan & dapat laa tupperware yang comel gitu.. Yang paling penting, dapat makan cupcake yang sedap & gebu..

Nak tau resepi kan? So, apa lagi, salin2, kalau malas nak salin, copy, paste & print jer.. Pastu dah leh try..

Bahan-Bahan :

150g Marjerin Daisy
180g tepung naik sendiri
150g gula kastor
1/2 sudu teh bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Untuk Aising :

100g marjerin Daisy
200g gula aising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
2 atau 3 sudu teh (ikut cita rasa sendiri) jus lemon (pilihan)
Chocolate rice atau apa2 hiasan yang korang suka..

Cara Penyediaan :

Untuk cupcakes :

1. Panaskan oven 180 darjah Celcius
2. Pukul marjerin & gula sampai kembang dan sebati
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji & vanila
4. Masukkan tepung yang dah dicampur soda bikarbonat
5. Kacau sampai sebati
6. Bahagikan adunan dalam bekas kek cawan
7. Masukkan adunan tadi dalam 3/4 penuh.
8. Bakar dalam 10 minit

Untuk aising :

1. Pukul marjerin dan gula aising sampai kembang
2. Masukkan esen vanilla & air panas (perahan lemon @ perasa pilihan korang)
3. Pukul sampai putih & berkrim
4. Tunggu sampai cupcake sejuk sebelum guna aising & hias

** Boleh dapat 30-35 kek**

Ok laa, selamat mencuba & terima kasih Chef Anis + Daisy for the simple recipe..

* Chef Anis ni junior adik aku, dia cakap mmg Chef Anis ni peramah & pandai masak..Mula2 aku ingat dia ni Singaporean, rupanya orang Selangor *

1 comment:

  1. nanti kita nk cuba lah cm senang jer lum ni...tgh belajar nk hias cup cake lak....tq

    ReplyDelete